“Her kommer den kalde fine tida”

I 1991 ga Jokke & Valentinerne med Joachim Nielsen ut plata Frelst og på den fant vi deres kanskje mest kjente låt «Her kommer vinteren». En låt som veldig mange forbinder med utendørsaktiviteter i vintermånedene herunder ferdsel i skredterreng med ski og snowboard. Nå skal ikke vi arrestere Joachim Nielsen for å ha vært en utpreget representant for ovenfor nevnte aktiviteter, men at han fremstår som en av Norges fremste låtskrivere og poeter gjennom tidene er udiskutabelt. For noen år siden adopterte NRK låta da de reklamerte for sin vintersatsning på programfronten. Dette har ført til at mange forbinder låta med positivt fortegn om vinterlige fritidsaktiviteter og refrenget siteres i tide og utide når vi gleder oss til det som komme skal…

Her kommer vinteren
Her kommer den kalde fine tida
Her kommer vinteren
Endelig fred å få

Skredkurs

Ja, den kalde fine tida er på gang men, det er slettes ikke endelig fred å få…  Det har allerede kommet snø i høyden mange steder i fjellet og mange begynner å bli utålmodige etter å komme i gang med årets skisesong og det gjerne i bratt terreng der man er eksponert for skredfare. For oss som kanskje har et ekstra fokus på skredproblematikken er det nå på ingen måte fred å få. Under forrige sesong (les 2019) omkom 13 personer i snøskred og 69 personer ble rapportert inn som skredtatte (kilde: NGI).  Altså, involvert i en hendelse der de har blitt tatt av skred men har overlevd. Vi kan anta at det her er store mørketall i form av at mange kan ha vært involvert i hendelse men som av ulike grunner ikke har innrapportert dette. Men altså, ingen fred å få når den kalde fine tida nå kommer. Vi må på ingen som helst måte senke guarden. Den må jekkes opp betydelig mange hakk og det må fremdeles jobbes med å øke kunnskapen om skred blant de som oppsøker bratt terreng. Kanskje må vi jobbe ekstra mye med holdningsendringer mens vi venter på den kalde fin tida?

Derute.no avholder jevnlig teorikvelder der formålet er å øke bevissthet rundt temaet skredfare samt hvordan du skal forholde deg til skredfarlig terreng for å sikre tryggest mulig ferdsel. Vi har her også et stort fokus på fenomenet ‘den menneskelig faktor’ og hvordan den påvirker våre valg i mange situasjoner. En kveld fylt med faglig innhold samt også en liten ransakelse av oss selv, hvilken motivasjon vi har, erfaringer vi har gjort og litt meningsutveksling rundt temaet.

Her kommer vinteren
Her kommer den kalde fine tida
Det er ikke fred å få – øk kunnskapen din – spør deg selv hva som motiverer deg – gjør trygge valg der ute – know your shit!

Jarle Friis – Leder for Kurs & Guiding hos Derute.