Vi i Derute introduserer artikkelserien “Vetle tester….” Dette er den første artikkelen i en serie av flere. Vi gleder oss til å vise dere flere produkttester gjennom sensommer, høst og vinter. Denne gangen tester Vetle enduro-/stisykkelhjelmen POC Tectal Race SPIN.

Først, litt om Vetle Dirdal

Vetle Dirdal er en særdeles likanes kar fra Sandnes i Rogaland. De siste årene har han vært student i Sogndal, og har nå bosatt seg på en gård mellom de høye fjella i Vang Kommune. Vetle er en racer på alt som kan gå fort, være seg ski, sykkel eller andre fremkomstmidler. Vetle er utdannet idrett og friluftsliv-pedagog, og er enormt kunnskapsrik innen alpin ferdsel. Han jobber som fjellfører i Jotunheimen, og driver mye med både ski, stisykling og klatring.

Så, over til Vetles test av POC Tectal Race SPIN

Som de fleste vet har POC virkelig etablert seg som en av de beste produsentene innenfor beskyttelsesutstyr, både for sykkel og ski. POC leverer “top of the line utstyr” der fokus på sikkerhet står i høysetet. POC Tectal Race SPIN er en sykkelhjelm som kan rangeres som en av topphjelmene som er tilgjengelig på markedet i dag – dette er en særdeles gjennomtenkt hjelm og ingeniørkunst på sitt beste.

POC SPIN vs MIPS

POC har valgt å bruke sin egen rotasjonsbeskyttelse, SPIN. Man kan trekke likhetstrekk mellom POC sin SPIN og andre hjelm-merker som benytter MIPS. Den store forskjellen mellom disse to teknologiene er at POC benytter silikonbasert padding. Dette hjelper mot støt, men også rotasjonsbeskyttelse i et fall. Til forskjell fra en hjelm med MIPS-teknologi, sørger SPIN for at hodet kun har kontakt med paddingen. Sykkelhjelmen i seg selv får vandre fritt ved støt. Dette vil være med på å redusere et potensielt støt i hodet, og redusere sjansen for en eventuell hjernerystelse. Jeg har selv prøvd begge løsningene og må si at POC sin løsning med SPIN-teknologien er det beste jeg har prøvd til nå. Hjelmen kommer med ekstra beskyttelse bak hodet, samt en velplassert og regulerbar brem, i tillegg til goggle-feste for de våteste dagene.

Magisk passform!

Til tross for alle disse fiffige løsningene så må jeg si at det som virkelig gjør at denne hjelmen er min favoritt er selve passformen. SPIN-teknologien sammen med den ekstra beskyttelsen bak hodet gjør at hjelmen sitter usedvanlig godt på hodet. Jeg har aldri hatt en hjelm med så god passform, og dette tror jeg har mye å gjøre med SPIN-paddingen. I det du tar på deg hjelmen kjennes den særs trygg ut, strammingen i hjelmen gjør at hodet sitter som støpt inne i hjelmen, samtidig som at den er godt ventilert.

Ikke den letteste hjelmen

POC Tectal Race SPIN er ikke den letteste endurohjelmen på markedet, men den ekstra vekten sørger for en trygg hjelm med veldig god passform. POC-hjelmen ligger i det øverste prissjiktet når det gjelder endurohjelmer. Men, skal en først investere i en hjelm, så er det absolutt verdt å bruke litt ekstra på POC Tectal Race SPIN. Sykkelhjelmen er jo tross alt det viktigste en har på når man sykler.

Konklusjon

Sykkelhjelmen fra POC leverer, i følge Dirdal, på samtlige parametere. Det eneste man kan sette fingeren på er vekten, men det bidrar som nevnt til økt sikkerhet – så vi lar den passere. POC Tectal Race SPIN triller inn til en sekser på terningen!