Det finnes en hel jungel av soveposer der ute, vi i Derute jobber hvert år for å gjøre det så enkelt som mulig for deg som kunde når du skal ta ditt valg. Sea to Summit sine soveposer dekker alle behov, les mer om hvilken pose som passer akkurat deg under.

I et telt? Under åpen himmel? Uansett bruk, en god (og ikke minst riktig) sovepose er med på å øke søvnkvaliteten når du er på tur.

Når man skal velge sovepose er det faktisk ganske mye man bør tenke på. Det første du bør se på er når på året du skal bruke soveposen. Vi i Derute mener at det egentlig ikke finnes en sovepose tilpasset de fire norske sesongene, så det første du bør se på er om soveposen skal brukes i de tre varmeste sesongene eller om du skal ha en sovepose til vinterbruk.

Det er også svært viktig å ta godt vare på soveposen når man først har kjøpt den, les våre tips til hvordan du best tar vare på den her.

Kvinne eller mann?

Det neste man bør se på er faktisk om man skal velge en sovepose for kvinne eller mann. Det er ganske stor forskjell på en kvinne- og en mannekropp, blant annet hvor man har behov for ekstra isolasjon, hvor mye isolasjon man trenger, kroppsform, høyde – ja, listen er lang. Man skal derfor ikke undervurdere viktigheten av å velge en sovepose tilpasset kjønn. Sea to Summit har virkelig løftet opp viktigheten av dette, og er etter vårt skjønn den soveposeprodusenten som har kommet lengst. For de av seriene deres det er relevant å skille på kjønn tilbyr de forskjellige poser til mann og dame.

Brendan i Sea to Summit snakker om viktigheten av en tilpasset sovepose.

Dun eller syntetisk?

Dernest bør du tenke på hva slags fyll posen skal inneholde. Skal du ha dun, syntetisk eller en miks? Og, hvorfor i all verden har det noe å si?

Dun er et naturmateriale med en utrolig god varme-til-vekt-ratio. Dette betyr at en sovepose med dunfyll kan gi deg mye varme og veie lite. Lurt å velge om man skal ha med soveposen på lengre vandringer på fjellet. Dun er også svært komprimerbart, og tar følgelig ganske liten plass i sekken. Sea to Summit sine modeller Spark og Flame er eksempler på slike svært lette, men allikevel varme soveposer. Flame veier faktisk kun 665 gram og holder deg god og varm ned til -4 grader (komforttemperatur).

Sea to Summit Spark og Flame

Syntetisk fyll har bedre egenskaper når det blir vått, og er som regel en del rimeligere i pris. En slik pose tar dog en del større plass, samt at den veier mer. En syntetisk pose har ofte mer fokus på komfort, Sea to Summit sin Basecamp er et eksempel på en slik sovepose. Ypperlig til bruk i telt om man ikke skal gå så langt, og ekstremt stor grad av komfort.

Til slutt har du det som muligens er den vanligste varianten; en miks av dun og syntetisk stoff. En kombinasjon av alternativene over gjør at du får en pose som ofte har en akseptabel vekt, størrelse og pris, men også har den vannavvisende effekten til en syntetisk pose.

Finn riktig temperatur

Videre er det viktig å finne en sovepose som er varm nok til de turene den skal brukes på. Sea to Summit følger den strenge, europeiske EN13537-normen for temperatursetting. Det er i hovedsak to ting man bør se på; komforttemperatur (comfort) og laveste grense (lower limit). Når en sovepose testes bruker testmannekengen et lag med klær, det er derfor viktig å påpeke at det temperaturene som er oppgitt i EN-normen gjelder sammen med et lag klær, samt at det er benyttet et normalt liggeunderlag.

For å øke bruksområdet til en sovepose, samt sørge for enklere vedlikehold kan det være verdt å vurdere et soveposelaken. En slik lakenpose kan du også bruke på mange av Turistforenings hytter, da mange av de er utstyrt med dyner.

Soveposer til telt, hengekøye/under åpen himmel eller vinter?

Hvilken komfort-temperatur du bør velge kommer naturlig nok veldig an på hva slags bruk soveposen er beregnet til, og ikke minst; når på året den skal brukes.

  • Telt. Det er viktig å tenke på at det selv midt på sommeren kan bli ned mot, og til og med under, 0 grader i fjellet. Vi anbefaler derfor en sovepose for tre sesonger til bruk i den norske fjellheimen. For å ikke ha en bod full av soveposer anbefaler vi i Derute at du ser på en pose med en komfort-temperatur mellom 0 og -10 grader. Da har du en sovepose du kan bruke vår, høst og vinter. I tillegg er det faktisk mulig å øke komfort-temperaturen ved å bruke et soveposelaken, med Sea to Summit Extreme kan man øke den med opp til 14 grader. Trek og Journey er eksempler på poser som kan passe godt til telturen.
  • Hengekøye/under åpen himmel. Her blir det litt kaldere enn inne i et telt, så dersom mange av turene dine vil være slik anbefaler vi at du velger en pose som har en litt høyere komfort-temperatur. Altitude og Ascent er eksempler på poser som vil fungere godt til dette.
  • Vinter. Her er det en sovepose vi en anbefaler; Sea to Summit Alpine 3. Dette er en pose vi har brukt mye selv, og er svært fornøyd med. Med en komfort-temperatur på -29 grader så er du rustet for de fleste forhold, være seg ekspedisjon eller vintertelting.

Oppsummert

Sea to Summit Spark og Flame er de soveposene vi anbefaler dersom du skal gå lengre turer i fjellet, være seg vår, sommer eller høst. Skal du derimot kun gå kortere turer, eller benytte deg av bilnær basecamp vil Sea to Summit Trek, Journey, Altitude og Ascent være gode valg.

Dersom ultimat komfort er målet, og du sjelden går lenger enn en kilometer eller tre før du slår opp camp kan vi trygt anbefale Sea to Summit sin Basecamp. Som navnet tilsier er dette også en særdeles god pose å benytte på nettopp det; Basecamp. God plass, masse fyll og holder deg varm helt ned til -4 grader. Denne kommer også i en dobbel versjon, veldig fint for par.

Det er mange ting som spiller inn, og det kan være vrient å ta et valg. Føler du deg fortsatt usikker? Kontakt oss gjerne på post @ derute.no, så skal vi prøve å gjøre det litt enklere for deg.

Sea to Summit Basecamp Double – en helt fantastisk sovepose for par <3