Tar du godt vare på soveposen din kan du forlenge levetiden med mange år. Følger du disse enkle tipsene er du på god vei! Har du ikke kjøpt sovepose enda? Sjekk vår guide her.

Først og fremst er det viktig å tenke på pakking av soveposen. Når soveposen har vært i bruk er det viktig at du stapper (og ikke ruller) soveposen ned i kompresjonssekken. Dette gjelder både for poser med fyll av dun, syntetisk og miks. Tro det eller ei, stapping er faktisk mer skånsomt for materialene, og forhindrer at du ødelegger fyllet.

Etter du har vært på tur er det viktig å sørge for at posen både luftes og tørkes. Selv om den ikke har blitt våt i løpet at turen, er det viktig å huske på at vi mennesker svetter en hel god del når vi sover. Denne fuktigheten er det viktig at tørker helt ut for å unngå mugg. Det kan også være lurt å åpne soveposen helt opp og vrenge den.

Sea to Summit sine soveposer leveres med to trekk; et for kompresjon og et større for oppbevaring. Det er svært viktig å benytte sistnevnte til lagring i bod og lignende. Kompresjonstrekk skal kun brukes på tur.

Kan den vaskes?

Hvis soveposen blir skitten kan den faktisk miste noe av sin isolerende effekt. Dette gjelder spesielt soveposer med dun. For å hindre skitt er det lurt å ha på seg rene klær når man legger seg i soveposen, alternativt bruke et soveposelaken. Det er selvsagt ikke noe problem å vaske en sovepose, bare ikke gjør det for ofte. Følg vaskeanvisningen på soveposen og bruk egnet vaskemiddel, samt unngå skyllemiddel. Igjen er det viktig at soveposen er helt tørr før den legges til lagring. Har du tørketrommel er dette absolutt anbefalt (men bruk lav varme, maks 50 grader), spesielt for poser med dun. Bruk et par tennisballer sammen med soveposen, så blir den luftig og fin.

Da håper jeg du tar godt vare på soveposen din, skulle du ha noen spørsmål – ikke nøl med å ta kontakt!

Didrik Rasmussen – didrik@derute.no