For mange er tankesettet nå snudd fra vinter til vår, men for de av oss som er ivrige frikjørere og toppturentusiaster har sesongen så vidt begynt. Med topptursesongen følger det mange fine turer i fjellet, hvor spaden er, og bør være ,en fast følgesvenn. Enten du skal grave sittebenk, bygge hopp eller lage snøprofil har du brukt for en god spade. Samtidig skal må vi også være forberedt på det mange frykter mest – snøskred. Spaden er da verktøyet som skal hjelpe deg å redde kompisen din eller hjelpe kompisen din å redde deg.

Har du sett hva slags spade turkompisen din har i sekken? Ja, det finnes faktisk spader med spadeblad av plast. Dette egner seg muligens fint til å lage et hopp til barna ved hytta eller grave sittebenk på langrennsturen. Men, der slutter også nytten. I en snøskredsituasjon vil du være trygg på at både du og alle i turfølget ditt har det beste verktøyet for å redde liv. Det fine med en kvalitetsspade er at den også egner seg like bra til alle andre turformål. Du trenger bare en spade – så lenge det er en av riktig og god kvalitet.

I Derute inngår vi ikke kompromisser på dette området. Derfor vi fører vi kun spader fra de fremste ekspertene på skredsikkerhet.

To av våre anbefalinger denne sesongen er Mammut Alugator Guide og Mammut Alugator Ride 2.0

Begge disse spadene har spadeblader i anodisert aluminium. De skal begge tåle de påkjenninger det er å grave mye og lenge i hardpakket snø og is. De har også ergonomisk grep/håndtak for å gjøre gravingen enklest mulig. Spadebladene er også velegnet for å lage snøprofiler og som snøanker. Begge spadene har selvsagt ovale teleskopskafter og er konstruert slik at de er enkle å sette sammen – med eller uten hansker eller votter. Det er riktig nok tre områder hvor disse skadene skiller seg fra hverandre:

Håndtak: Mammut Ride 2.0 har et mindre T-håndtak, Mammut Guide har et D-håndtak. Det er litt smak og behag her, men generelt får man litt bedre grep med et D-håndtak. T-håndtaket fungerer dog tilfredsstillende og sparer vekt og plass.

Krafse: Begge spader kan selvsagt krafses med og egner seg godt for å spa unna snø. Guide har likevel et ekstra fortrinn her. Spadebladet kan nemlig festes i 90 graders vinkel til skaftet, slik at den blir ennå enklere å krafse med. Spesielt nyttig i et skredscenario hvor det er flere som graver og den som står nederst har ansvar for å krafse bort snøen raskest mulig.

Lengde: Både Guide og Ride 2.0 har tilfredsstillende lengder. Guide har riktig nok litt ekstra lengde med sine 90 cm over Ride 2.0 sine 84. Litt ekstra gravekraft mot noe høyere vekt.

Uansett hvilken av disse spadene du velger kan du være trygg på at du har et verktøy av høyeste kvalitet, enten det er for graving av hopp, sittebenk eller til kameratredning.

 

Vi benytter også anledningen til å anbefale et av våre skredkurs. Vi arrangerer alt fra rene teorikurs i Oslo til 2,5 dagers kurs i fjellet. På forespørsel arrangerer vi også spesialtilpassede kurs for grupper eller bedrifter. Du finner mer informasjon om våre kurs her. Ved forespørsel spesialtilpassede kurs er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss på post @ derute.no.

Vi sees, der ute!

PS! Husk å sjekke spadene til turfølget ditt før neste tur så du er sikker på at du ikke har en turkompis med plastspade 😉