Da vi avsluttet forrige episode av Ukens Magnar ble han sluppet av i Sogndal. Dette, etter noen innholdsrike dager på Tyin/Filefjell, under Camp DerUte. Under følger både vlog og blog fra Magnars første uke i Sogndal.

Sogndal er, som nevnt tidligere, Magnars hovedbase for vinteren der ute.

Vi spurte Magnar «hvorfor Sogndal?: «Hovedårsaken bak valget er at jeg har blitt kjent med folk i Sogndal som kjører kjempebra på ski (Kollektivet på Kvåle)».

Selv om Magnar med det understreker at det er skikjøringen som er hovedmotivasjonen til livet som utesovende skiboms, er vi i DerUte sikre på at det har «gått en faen» i Magnar, og at dette går like mye på å bevise for seg selv og andre besparelsene og hvor befriende livet kan være uten økonomiske ankre.

Magnar forteller at han har kjøpt sesongkort til Sogndal Skisenter Hodlekve, et sted som har veldig mye kul kjøring i anlegg og mye bra turmuligheter mot Blåfjell. Superstoka som bare Magnar kan være, sier han at han nylig har blitt introdusert til «gønnerun-kjøring», som tydeligvis er noe av det morsomste man gjøre på ski: «Du kjører bare så fort som mulig ned og hopper på alt som kan hoppes på i terrenget».

 

Magnar har tilbrakt en del tid i Sogndals utmark tidligere, og basert på tidligere erfaring valgte han ved ankomst å dra opp til Stedjeåsen for første natt ute. Dette på et Sea to Summit liggeunderlaget med sitt Heimplanet tarp som tak over hodet – luksus….!

Magnar forteller at det første han ser etter når han skal campe ute er et sted som er godt skjult. Det beste er store grantrær som gir mye dekke. Som dere har skjønt er Magnar relativt bevisst på det økonomiske. Et av hans viktigste parametere for valg av lokasjon er derfor er at den er så skjult som mulig, for å hindre tyveri av alt utstyret som campen består av og som lagres der. Derfor må vi understreke at basecampen nå er flyttet til en hemmeligstemplet lokasjon i Sogndal.

Etter å ha slått opp camp var neste punkt på Magnars liste å finne en plass han kunne dusje, fylle vann og få fri WiFi: «Etter litt søking på biblioteket fant jeg ut at «Fitness & Fight Club» hadde billig månedskostnad og ingen bindingstid. Det ble derfor mitt aller første gymmedlemskap, selv om motivasjonen var dusj og ikke nødvendigvis frivekter….»

Videre forteller Magnar at han skal bruke vinteren på å skrive bacheloroppgave i økonomi og derfor trenger et sted med strøm og Wifi: «Bibliotek er et bra sted for slikt og er et prakteksempel på hvordan skatter og avgifter gir oss fantastiske kollektive goder i samfunnet.»

Da alle basisbehov var dekket, flyttet Magnar campen sin til en «undislcosed location». Campen ble da også oppgradert fra å være et liggeunderlag under et tarp, til et liggeunderlag i en hengekøye under et tarp. Vi snakker nå luksus extended. Døde trær som tørker på rot blir lokalisert og gir Magnar viktig fyrved slik at han får tent opp Biolite CampStove 2 – både for varme, lading av mobil og matlaging. Den nye campen er også en «prime location» i form av «ski in – ski out.»

Biolite Campstove funker til mye!

Før vi går videre er det viktig for oss å understreke at Magnar er en av de mest oppegående personene vi har møtt. Han har bare et ekstremt ukonvensjonelt syn på en del av tingene vi tar for gitt i vår komfortable hverdag. Hans syn på både økonomi og hva som trengs for å ha det bra, er noe alle kan ta lærdom av. Vi har vel alle hørt diverse sitater som for eksempel at «tingene våre eier oss.» Det er nok mye sannhet i dette, og det blir spesielt synlig når Magnar forteller sine historier og forklarer valgene han har tatt. Magnar er på mange måter et levende bevis på at ekte lykke kommer enklere til den som eier mindre og lever mer. Kanskje noe å tenke på der du sitter på kontoret mens du leser dette og drømmer deg ut i pudderet…

Ingen ting smaker bedre enn gratis mat!

Men, nå videre til Magnars dager ute i Sogndal, der han forklarer at økonomien i det å bo ute ligger minst like mye i besparelsene «dumpster diving» gir på matbudsjettet, som den er i besparelsen på boutgifter. Magnar har lang erfaring med nettopp dette. Historier om endeløse esker med melkesjokolade, har gjort at vi har blitt fristet av tanken. Magnar baserer stort sett hele kostholdet sitt på dumpser diving. Han vet alt om når og hvor han bør dra. Hvilke matvarer som er like gode etter holdbarhetsdatoen er utløpt og hvilke varer man helst bør la ligge. Etter noen dager i Sogndal hadde Magnar følgende oppdatering: «dessverre er mulighetene i Sogndal redusert etter at de fleste butikkene har låst søppelbøttene sine. Men, etter litt leting fant han lykken; to fulle søppelsekker med pepperkaker!

I tillegg til pepperkakegevinsten på matfronten sier Magnar at de første dagene i Sogndal har bydd på rekordmange høydemeter på en tur: «Trygg Lindkjølen og Njål Sund tok meg under sine vinger og ga meg tips for å bli bedre til fjells. Ble super nedkjøring ned bratt terreng.»

Lange toppturer og hard skikjøring fører selvsagt til en del svette klær: «etter en uke i Sogndal måtte jeg vaske klærne mine i elva for å ikke lukte som en boms. Vasket de først i en nettingpose, så puttet jeg de i en plastpose med såpe og vann, for deretter å skylle vekk såpen gjennom nettet igjen. Klærne ble frysetørket før jeg «bokset» tøyet fritt for fryst vann.» Vi sier ikke mer….

Dagens klesvask

I neste episode tar Magnar turen tilbake til kjente trakter i Åre for noen dagers opphold under Alpin VM. Det blir også fortellinger fra Rakkar Open og bumselivet i Sogndal.

Inntil da, vi sees der ute!