Sesongen for vinterbaserte toppturer er her og for de aller mest ivrige startet den allerede for noen uker siden. Jeg tilhører sistnevnte kategori men jeg skal ærlig innrømme at det ikke nødvendigvis er på grunn av silkeforhold snømessig. Nei, det er nok mer en blanding av savn og utålmodighet, kanskje ispedd et snev av iveren etter å være en av de første på snø. Det skal dog sies at skiene har vært på i sommer men, det teller liksom ikke. Det er det å finne kjørbare forhold så tidlig som mulig på høsten som frister.

Men, under planlegging av årets første tur så melder usikkerheten seg.  Kalenderen har akkurat bikket over i oktober og jeg føler meg litt rusten med tanke på hva jeg skal ha med meg, både av utstyr og mat. I høyfjellet kan man jo møte på hva som helst av vær på denne tiden.  Alt fra påskevær til iskalde februarvinder.  Med ganske mange turer over flere år har jeg dog fått en viss erfaring og rutine med hva som passer best for meg å medbringe, men for at jeg skulle nå det punktet var jeg nødt til å lage meg en liste og noen regler samt stille meg følgende tre spørsmål:

 1. Hva jeg ha med meg?
 2. Hva BØR jeg ha med meg?
 3. Hva er KJEKT å ha med meg?

Jeg presiserer at dette ikke på noen som helst måte er en fasit, men ganske enkelt en liste over hva jeg foretrekker basert på en god slump turer over flere år. Videre tar jeg her utgangspunkt i den type tur jeg oftest går i private sammenhenger, som er tre til fire timer ute inkludert en til to nedfarter. Terrenget varierer fra det jeg vil kalle utfordrende til komplekst. Begge nevnte terreng er å betrakte  som skredterreng. Jeg beveger meg med andre ord i terreng der jeg mest sannsynlig kan bli eksponert for skredproblematikk.   På enkelte turer beveger jeg meg i kun komplekst terreng, med bratte fjell, renneformasjoner og på bre. Da gjelder det å ta flere forholdsregler samt at kravet til sikkerhetsutstyr øker. Det vil jeg omtale på et senere tidspunkt. Vi i Derute tilbyr en rekke av produktene vi nevner under, klikk her for å se alle.

Bekledning

MÅ ha med:

BØR ha med:

KJEKT å ha med:

 • Ullunderdel
 • Ekstra lue

Utstyr

MÅ ha med:

BØR ha med:

 • GPS
 • Kikkert
 • Ligge- eller sitteunderlag. Minimum størrelse som dekker torso.  Dette er spesielt med tanke på om du eller en i turfølget blir skadet. Hypotermi (nedkjøling) starter raskt ved uhell og kan forårsake store skader. Dessuten er det ganske godt å sitte på under pauser.
 • Reparasjonskit/ekstrautstyr (detaljer kommer i et senere innlegg)
 • Et par små taustumper for blant å kunne lage en provisorisk båre
 • Vinkel- eller helningsmåler, enten som separat enhet eller kompass med klinometer
 • Hodelykt
 • Solkrem
 • Den gode gammeldagse matpakka
 • Skarejern
 • Skredsekk (den redder beviselig liv men gjør deg IKKE udødelig)* (system som passer til Mammut Ready sekker)

KJEKT å ha med:

 • Teleskopstaver
 • Skistropp
 • Termos med varm drikke
 • Kamera

*Det er svært viktig å huske at bruk av skredsekk ikke er en garanti mot å skades eller begraves i skred. Skredballonger kan hjelpe hvis alt annet går galt, men det er ekstremt viktig at sekken ikke hindrer deg i å gjøre riktige vurderinger. Kunnskap om snøskred og god vurderingsevne er det viktigste du tar med deg på vintertur.​  Dersom du er i tvil om du har nok kunnskap til å ta de rette vurderingene i forhold til skredfare anbefaler vi å ta et av kurs.