Foto: Hallvard Kolltveit Telt: Heimplanet The Cave

Har du lyst til å komme i gang med teltturer enten til fjell eller langs land og strand, men vet ikke helt hvor du skal starte? Slapp av, du er ikke alene. Vi har samlet en del nyttige tips til hva som er viktig å tenke på når du legger ut på tur.

 1. Pakkeliste på telttur. Ta ikke med mer enn det som er strengt nødvendig. Dette er spesielt viktig dersom du skal på langtur, da det er stor forskjell på å bære en sekk på 18kg enn en på 28kg.
 2. Mat på telttur. Planlegg måltidene, ta gjerne med tørrmat, frysetørret mat eller hermetikk. Dette tar liten plass, og krever hverken kjøleskap eller kulde for å holde seg. Summit to Eat leverer både frokost, middag og dessert 🙂 Ellers er ris, pasta, knekkebrød og havregryn praktiske alternativer. Det er også lurt å lage seg noen små beholdere med salt, pepper, matolje og oppvaskmiddel.

  Foto: Jarle Friis

 3. Ta med kokeutstyr. Bålfyring er veldig hyggelig, men ikke alltid veldig praktisk. Med JetBoil Flash kan du koke opp 0,5l vann på 150 sekunder! Veldig praktisk når man er veldig sulten, eller til morgenkaffen.I tillegg er systemet kompakt og lett pluss at en mengde praktisk tilleggsutstyr er å få tak i – som for eksempel denne kaffepressen.
 4. Plassbesparende kopper og kar. Vi har forelsket oss helt i Xset-serien til Sea to Summit. Sammenleggbar kjele, kopp og tallerken er supert for tur.
 5. Ekstra strøm til mobilen kan være lurt, det finnes en mengde gode powerbanker der ute. Men, husk at det ikke er dekning overalt – kart og kompass er minst like viktig.
 6. Det kan være lurt å gå inn skotøyet før turen starter. Dersom du ikke har hatt mulighet til dette finnes det et gammelt kjerringråd som sier at strømper i nylon innerst skal hjelpe. Uansett, husk gnagsårplaster!
 7. Førstehjelpsutstyr må med. Når man er på tur kan man være langt unna nærmeste lege/sykehus, og man bør ha med det mest nødvendige dersom uhellet skulle være ute. Smertestillende er også en god idé.
 8. Bruk tid på å finne det liggeunderlaget som passer for deg, dette er alfa omega for en god natts søvn. Vi i Derute er veldig fornøyde med Sea to Summit sine oppblåsbare liggeunderlag. De tåler (nesten) alt og føles som senga hjemme. Bonus! De kan også fungere som en stol (dette er vel det produktet som har gitt oss mest komfort på tur). I Norge kan det også være lurt å velge et liggeunderlag med isolasjonsevne. Sea to Summit Aeros Premium oppblåsbare pute er kronen på verket, vi er i hvert fall veldig glad i vår!
 9. Velg en sovepose for tre eller fire sesonger. I Norge kan det bli ganske kaldt om natten, selv om sommeren. Det er få ting som er kjedeligere enn å fryse i teltet på natten. Sea to Summit Taulus 1 er en meget anvendelig sovepose for norske forhold (med unntak av de kalde vinternettene, der er det Sea to Summit Alpine som gjelder).
 10. Bruk god tid på å finne leirplassen. Se etter områder som ligger litt forhøyet, og gjerne i le for vinden. En ekstra presenning i sekken kan fungere som gapahuk rundt bålplassen, og sikrer deg skydd for regn om det skulle dukke opp.
 11. Kniv, mulit-tool, lommelykt, hodelykt, fiskeutstyr (valgfritt), førstehjelpsutstyr, solkrem, lighter (helst en stormlighter/tennstål) er alle ting som bør være en del av standardutstyret i sekken. Opptenningsbriketter kan også være til god hjelp.
 12. En god sekk er viktig, både for komfort og for å ha nok plass. Heimplanet Rucksack kommer med det geniale M.O.L.L.E-systemet som gjør at du kan tilpasse sekken til hvor mye du skal ha med deg. Og, det gjør det veldig enkelt å feste telt, soveposer, liggeunderlag og annet på sekken.
 13. Tilpass størrelse på telt til formålet. Skal du på langtur er det viktig å se på vekt, her er vår favoritt Heimplanet Fistral. For kompisturen til Stadt er Heimplanet The Cave eller Nias helt perfekt.
 14. For å gjøre turen komplett syns vi det er på plass med både bord og stol. HPT Helinox bord og stol vil gi deg mye ekstra komfort på tur. Dessuten kan de pakkes helt sammen, og veier lite i sekken.
 15. Vann kan ta mye plass i sekken. Det er ofte ikke mulig å drikke vannet i nærheten, og det må kokes først. Med Lifestraw Go vannfilter er det bare å fylle vann på flasken og ta seg en slurk med en gang. Vannfilteret filtrerer ut bakterier og parasitter som harepest, og vannet er trygt å drikke med en gang.